Diz üstü bilgisayarlarda oluşan Ölü piksel / Renk pikseli / Hatalı piksel ne anlama geliyor.


Öncelikle piksel ne demek size ondan bahsedelim. Piksel Notebook Ekranınızdaki her bir noktacığa verilen isimdir. Bu noktacıklar birleşir ve görüntüyü oluşturur. Pikseller renkleri oluşturmak için gelen elektrik sinyallerini tepkilere göre RGB (Red/Green/Blue) renklerini verir. 


Ölü Piksel (Dead Pixel) :
Ölü piksel olan bir ekranda ölü dediğimiz kısımdaki pikseller arızalıdır ve hiç renk vermezler ekran siyah noktacık olarak gözükürler.


Renk Pikseli :
Renk piksel hatalı olan notebook ekranlarında piksel sadece tek bir renk verir. Gelen sinyalleri doğru çözümleyemez ve tüm görüntüde aynı renk kalır.




Hatalı Piksel:
Hatalı pikseller gelen sinyalleri doğru çözümleyemez ve farklı renkler üretir .Mavi olacak yerde yeşil yada kırmızı verebilir.




Piksel hataları basitçe düzeltilebilir denilse de biraz şehir efsanesi gibidir yada çok kısa süre sonra aynı sorun yeniden devam etmektedir. Hatalı olan piksellere mutlak lazer ile müdahale edilmelidir. Bu işin masrafı çok fazla olduğundan notebook ekranlarında pek önerilmez. Genelde bu işlem piksel hatalı pahallı TV ler için yapılmaktır.

Piksel hataları çoğalmaz artmaz yada değişmezdir (Darbe sonucu oluşan leke şeklindeki hatalar hariç) . Piksel hatalarından kurtulmanın en kolay yolu yeni bir Dizüstü Bilgisayar Ekranı satın almaktır.