OLED ekranlar Notebook bilgisayar piyasasına geliyor. Peki farklar nelerdir ?


OLED (Organik Işık Yayan Diyot) ekranlar, Uzun süredir hayatımızda bulunana TV'ler, Cep telefonları ve Tabletler gibi birçok cihazda kullanılmaktadır . Fakat artık notebook pazarında da ile olarak HP Spectre x360 13 inç, Alienware 13, Lenovo ThinkPad X1 Yoga kullanmaya başladı . Peki OLED ekranlar nedir ? ne demektir.


Standart LCD yda Led  ekranlarla karşılaştırığımzda OLED arasındaki en büyük fark, ekran tipdir . 


Notebook bilgisayarlar için LCD'ler (Sıvı Kristal Ekran), elektrik akımı uygulandığında açılıp kapanacak panjurlar gibi çalışan alt piksellerden (kırmızı, yeşil ve mavi) oluşur. 


Ekranınızı aydınlatmak için arkadan taraftan verilmek üzere aydınlatma gerektirir (Florasa veya LED). 


OLED ekranların pikselleri sıvı kristal değil, sadece LED'lerden meydana gelir ve kendi ışıklarını üretettikleri için arka ışığa ihtiyaç duymaz.


Bu teknolojinin faydaları şunlardır ;


Daha İyi ışıklandırma ve resim - LCD’ler arka taraftan aydınlatma golduğundan,görüntü siyah olsa bile ekranın arka kısmının tamamı açıkken aydınlattğı anlamına gelir. Bu sebeple, LCD’ler gerçek siyah renkleri gösteremez . OLED'ler kendi ışıklarını verdikleri için, görüntünün karanlık bölümlerindeki tek tek piksellerin ışığını vermeyerek daha koyu görüntüler daha belirgin ve daha derin siyah renkler gösterebilirler.


Daha geniş izleme açısı - Bazı LCD'ler IPS teknolojisinin desteğiyle daha geniş görsel açıyaa sahip olsalarda , OLED ekranlar doğal olarak daha geniş görüş alanına sahiptir.



Daha Az Katmandan Oluşur - Piyasada ki LCD'ler ekranı oluşturmak için 10 veya daha fazla ayrı ayrı katmandan oluşabilir, OLED ekranlar bunun daha azı gerekir. Bu yüzden OLED ekranlar çok daha ince ve daha esnek hale getirir.